شکستگی بینی
ساختمان برجسته و ظریف بینی آن را به صدمات حساس ترمی کندوبه همین دلیل شایع ترین شکستگی صورت،شکستگی بینی می باشد.
صدمات حین ورزش، افتادن و درگیری ها شایعترین علت شکستگی بینی را تشکیل میدهند.
آقایان بیشتر از خانمها در معرض شکستگی بینی هستند

-
علائمی که مطرح کننده شکستگی بینی بعد از ضربه در یک فرد می باشد چیست؟
تغییر شکل بینی،تورم بینی،خونریزی،گرفتگی بینی و کبودی اطراف چشم ها در بیماری که ضربه به بینی داشته است احتمال شکستگی بینی را مطرح میکند. ولی تشخیص قطعی آن لمس بینی و احساس جابجایی استخوان زیر دست می باشد.
-
آیا لازم است که شکستگی بینی جا انداخته شود؟
اگر چه شکستگی بینی اغلب صدمه شدیدی به نظر نمی رسد ولی در صورت عدم درمان می تواند منجر به مشکلات عدیده ای از جمله تغییر شکل بینی، گرفتگی مزمن بینی، ازبین رفتن تیغه وسط بینی و سینوزیت مزمن. شود.
ارزیابی صحیح و درمان مناسب صدمات بینی، خطر این عوارض و نیاز به عمل سپتورینوپلاستی تصحیحی(زیبایی بینی ) را در سالهای بعد کاهش میدهد.
-
آیا برای تشخیص شکستگی بینی نیاز به گرفتن عکس رادیولوژی وجود دارد؟
علیرغم اینکه رادیولوژی نقشی در درمان شکستگی بینی ندارد ولی اغلب گرفته میشود . رادیولوژی ساده بینی ۶۶درصد مثبت کاذب دارد زیرا غالباً خطوط طبیعی بین استخوان ها یا محل عبور رگها به اشتباه خط شکستگی تشخیص داده می شود.در ضمن تشخیص شکستگی قدیمی از شکستگی جدید مشکل است زیرا فقط ۱۵ درصد شکستگی های بینی با استخوان سازی ترمیم میشوند .
رادیولوژی نمی تواند شکستگی غضروف ها را مشخص کند و در مجموع داشتن یا نداشتن تصویر رادیولوژی در اغلب موارد نمیتواند در برنامه درمانی جراح گوش و حلق و بینی تغییر ایجاد کند .
تشخیص و درمان مناسب اکثریت صدمات بینی، با گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی به نتیجه میرسد.
-
زمان مناسب جا اندازی شکستگی بینی چه موقع می باشد؟
در بیمارانی که فقط شکستگی بینی دارند وقتی یکی دو ساعت اولیه، بعدازضربه مراجعه میکنند و هنوز تورم در بینی وجود ندارد می توان همان موقع اقدام به جا اندازی بینی کرد.
ولی معمولاً بیماران بعد از گذشت این زمان به مراکز درمانی مراجعه میکند و لازم است که زمانی برای کاهش ورم اختصاص داده شود. برای جا اندازی موفق بینی لازم است قبل از ده روز از زمان شکستگی اقدام به جااندازی شود زیرا بعد از آن ایجاد بافت همبند فیبرو در داخل خطوط شکستگی مانع از جا اندازی موفق شکستگی بینی خواهد بود.
در کودکان این زمان زیر ۵ روز می باشد.
-
آیا جا اندازی شکستگی بینی همراه با برش روی بینی می باشد؟
خیر جااندازی شکستگی بینی در اکثریت موارد به شکل بسته انجام می شود.
حتی در مواردی که زخمی بر روی پوست بینی وجود دارد معمولا جا اندازی شکستگی بینی تا ترمیم کامل زخم و کشیدن بخیه ها که حدود ۵ تا ۷ روز می باشد به تعویق میافتد.
-
آیا جا اندازی شکستگی بینی با بیهوشی انجام میشود؟
بهطور روتین عمل جا اندازی شکستگی بینی در خارج از اتاق عمل و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود.برای کودکان و افرادی که تحمل تزریق مکرر بی حسی را ندارند یا همکاری لازم برای جااندازی با بی حسی را ندارند، عمل جااندازی شکستگی بینی در اتاق عمل و با بیهوشی انجام می شود.
-
مراقبت های بعد از جا اندازی شکستگی بینی چیست؟
برای جلوگیری از حرکت کردن قطعه جا انداخته شده ،استخوان بینی در بعضی از موارد از تامپون داخل بینی استفاده میشود که به مدت ۳ تا ۵ روز و در موارد نادر تا یک هفته نگهداری می شود.
بسیار مهم است که بیمار طی این مدت در نگهداری تامپون بینی بکوشد. تامپون در بعضی از افراد حساس موجب عطسه می شود برای جلوگیری از خروج تامپون ها با عطسه ،لازم است که بیمار با دهان باز عطسه کند ،اگر لازم شد و عطسه های مکرر وجود داشت قرص آنتی هیستامین تجویز می شود.
.آنتی بیوتیک خوراکی حتماً باید مصرف شود
اسپلینت خارجی بینی معمولا یک هفته باید توسط بیمار خشک و تمیز نگه داشته شود. طی این یک هفته بیمار نمی تواند دوش بگیرد.
بینی در مدت ۶ تا ۸ هفته بعد، باید از ضربه مجدد محافظت شود. ورزشکاران حرفه ای باید از ماسکهای محافظ بینی در مسابقات استفاده کنند.
-
آیا عوارض ضربه به بینی مهم است ولازم است طی روزهای اول ویزیت متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود؟
یکی از عوارض بسیار مهم شکستگی بینی که در کودکان شیوع بیشتری دارند هماتوم سپتوم میباشد.
هماتوم سپتوم ،تجمع خون بین غضروف تیغه وسط بینی و بافت خون رسان غضروف(پری کندر) میباشد. این خونریزی مانع از تغذیه غضروف خواهد شد و خیلی زود یعنی ظرف سه روز غضروف تیغه وسط بینی از بین میرود. پس لازم است برای اطمینان از عدم وجود هماتوم سپتوم،بینی توسط پزشک معاینه شود.
-
شکستگی بینی در بچه ها چگونه است؟
مهمترین علامت شکستگی بینی، غیر قرینگی بینی، خونریزی بینی،ورم بینی و خون مردگی در اطراف چشمها یا حتی پارگی روی پوست بینی می باشد و در لمس بینی استخوان شکسته جابجا میشود.
یکی از مهمترین مسائل در شکستگی بینی کودکان،صدمه به مراکز رشد استخوانی و غضروفی بینی است.
رشد بینی در بچه ها در فاصله تولد تا پنج سالگی ودرزمان بلوغ بیشتراست .
در بچه ها برای جلوگیری از صدمه به مراکز رشد ،فقط جااندازی بسته انجام می شودوجااندازی باز،تا زمان رشد کامل بینی به تعویق می افتد.
به علت بالا بودن سرعت ترمیم در بچه ها جا اندازی قبل از روز پنجم انجام می شود و بیهوشی کامل لازم است.