کرونا ویروس
کرونا ویروس از سال ۱۹۶۰ میلادی به عنوان یکی از ویروس های عامل عفونت های تنفسی در فصل های سرد شناخته شده است ولی در سالیان اخیر این ویروس تغییر ژنتیکی پیدا کرده است و بیماری های شدید تنفسی بوجودآورده است.
این ویروس منشا بیماری سارس(SARS) و مرز(MERS) در سالهای قبل بوده است.
ویروس جدید تغییر یافته کرونا در سال ۲۰۱۹ با نام کووید ۱۹ شناخته شده است.

-
منبع آلودهکننده کووید_ ۱۹ چیست؟
منشأ آلودگی به طور عمده بیماران مبتلا به ویروس کرونا هستند و لازم است بدانید که افراد ناقل بدون علامت نیز می توانند بیماری را انتقال دهند.
انتقال از طریق مستقیم یعنی فرد به فرد، از ترشحات مجاری تنفسی در زمان سرفه یا عطسه و یا غیرمستقیم از طریق تماس با وسایل و سطوح آلوده به ویروس صورت می گیرد.
رشته های RNA ویروس در نمونه مدفوع و خون یافت شده است، اما مشخص نیست که امکان انتقال خونی برای این ویروس وجود داشته باشد ولی انتقال از راه مدفوع گزارش شده است.
-
دوره نهفتگی (کمون) بیماری چند روز است؟
دوره نهفتگی به مفهوم زمان تماس با ویروس تا علامت دار شدن بالینی است که از ۱ تا ۱۴ روز متغیر بوده است ولی میانگین ۳ تا ۶ روز می باشد و بیشترین میزان آلوده کنندگی در دوره نهفتگی در روزهای قبل از شروع علائم بالینی است.
-
علائم بالینی بیماری چیست؟
علائم بالینی در این بیماری بسیار متغیر میباشد از تب های نه چندان شدید تا سردرد و گلودرد و در انتها درگیری ریوی به عنوان شایع ترین نحوه بروز بیماری تظاهر می کند.
بیماری می تواند همراه با تب، سرفه های خشک و تنگی نفس مشخص گردد.
۸۰ درصد بیماران تجربه بیماری خفیف مانند سرماخوردگی معمولی دارند ولی حدود ۲۰ درصد از بیماران دچار بیماری جدی و شدید می شوند که موجب نارسایی تنفسی، شوک سپتیک یا نارسایی سایر ارگان ها مانند درگیری کلیوی میشوند.
-
میزان مرگ و میر بیماری تا چه حدی است؟
با توجه به آمارهایی که از شیوع بیماری در چین به دست آمده است آمار مرگ و میر حدود ۱.۴ درصد میباشد.
در بیماران با سن بالا و در بیماران دچار بیماری های زمینه ای مانند دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و سرطان، مرگ و میر ممکن است بالاتر از این میزان باشد.
علائم گوارشی مانند بی اشتهایی، تهوع و اسهال دیده میشود و ایجاد اسهال در کودکان شایع تر از بالغین است.
-
تغییرات آزمایشگاهی در این بیماری چیست؟
یافته های آزمایشگاهی خاصی وجود دارد که به تشخیص بیماری کمک می نماید. افزایش گلبول های سفید، کاهش لنفوسیت های خون (بخشی از گلبولهای سفید)، کاهش پلاکت های خون، بالا رفتن سرعت رسوب گلبول های قرمز (ESR) و بالارفتن پروتئین های فاز حاد التهابی (CRP) تغییرات اولیه خونی در این بیماری می باشند.
تست اصلی بیماری پیدا کردن ژن ویروس در بدن به روش PCR می باشد.
-
تغییرات رادیوگرافی در این بیماری چگونه است؟
در تصویر برداری ریه سایه های یک تکه سفید در هر دو ریه Bilateral patchy shadow و یا نمای کدورت شیشه مات Ground glass opacities میتواند مشاهده شود.
این یافته ها را دررادیولوژی ساده و سی تی اسکن ریه بیماران می توان مشاهده نمود. البته نکته مهم این است که شدت ضایعات در تصویربرداری بیماران نمیتواند بیانگر وخامت وضع بیمار باشد. این بدین معناست که علیرغم وجود درگیری بسیار شدید در عکسهای رادیوگرافی بیماران ممکن است علائم بالینی بیماران بسیار کم باشد و سریعاً بهبود پیدا نمایند.
-
ارزیابی و تشخیص بیماری چگونه است؟
احتمال بیماری در افرادی که تب و علائم تنفسی دارند و اخیراً یعنی در ۱۴ روز گذشته سفر به مناطق با آلودگی بالا داشته اند و یا تماس نزدیک با افراد مبتلا یا مشکوک داشتهاند باید مد نظر قرار بگیرد.
در این زمان باید پروتکل های کنترل عفونت انجام شود.
افراد دارای علامت تنفسی حتی اگر تماس مشخصی برای آنها وجود نداشته باشد باید برای وجود این بیماری مورد ارزیابی قرار گیرند.
-
انتقال از طریق مادر به جنین گزارش شده است یا نه؟
شواهدی به نفع انتقال بیماری از طریق مادر به جنین گزارش نشده ولی در چین بیماری در نوزاد ۱۷ روزه و یک نوزاد ۳۶ ساعت دیده شده است.
-
چگونه می توان درمنزل ازبیمارمبتلا به کووید_۱۹ مراقبت کرد؟
ازافرادبیماری که بیماری خفیف دارندوبیماریهای زمینه ای شامل بیماریهای قلبی وعروقی، بیماری ریوی ،نارسایی کلیه,دیابت ونقص ایمنی ندارند می توان درخانه مراقبت کرد.
گاهی اوقات به علت عدم تمایل بیماربه بستری دربیمارستان لازم است ازبیماردرخانه مراقبت کنیم یا گاهی به دلیل پرشدن ظرفیت پذیرش بیمارستان لازم است ازبیمارمبتلا به کرونا درمنزل مراقبت کنیم دربعضی شرایط بیماری که به علت ابتلا به کووید_۱۹دربیمارستان بستری شده بوده بابهبودنسبی مرخص می شودولازم است درخانه ازاومراقبت کنیم.
وقتی درخانه بیمارکرونایی داریم برای مراقبت از ایشان علایم حیاتی بیماربایدچک شوددرصورت وخامت علائم حیاتی مثل تب بالا تنگی نفس وتعدادتفس بالا بامرکزاورژانس تماس بگیریدیا به بیمارستان مراجعه کنید.
رفت وامدفردبیماربه خارج ازمنزل قطع شود.
ازپذیرفتن مهمان درمنزل بپرهیزید.
بیمارباحیوانات خانگی تماس نداشته باشد.
♦️دراین زمان ها دست ها رابشویید:
-هنگام تماس با بیمار یا محیط نزدیک او
-قبل وبعدازتهیه غذاوغذاخوردن
-هرزمان که دستها به وضوح کثیف شدند
دست ها رابیست ثانیه بااب وصابون بشویید
♦️بیماربایدماسک بزند یا درهنگام عطسه وسرفه دهان وبینی رابپوشاند
سایرافرادخانه درزمان استفاده ازفضای مشترک ماسک بزنند
اگرماسک کثیف یامرطوب شدبایدان راتعویض کنند.
دست ها راقبل وبعدازبرداشتن ماسک با اب وصابون بشویید یا با ضدعفونی کننده الکلی تمیزکنید.
ماسک مصرف شده راداخل سطل دربسته بیندازید.
♦️ ضدعفونی کردن وتمیزکردن وسایل وسطوح خانه
هنگام کاربالباس یالوازم بیمار که الوده به خون ،مدفوعیاهرگونه ترشحات بدن مانندبزاق ،خلط، ترشحات بینی یا ادراراست ازدستکش وماسک استفاده کنید سپس انهارادرسطل دربسته بیاندازید.
سطوح اطراف بیمار یاهرسطحی که بیماربه ان دست می زندابتدابااب وموادشوینده شسته شود وسپس ضدعفونی شود این ضدعفونی با محلول هیپوکلریت سدیم نیم درصد یا بامحلول رقیق شده وایتکس بانسبت یک به نه (یک قسمت سفیدکننده ونه قسمت آب )ضدعفونی کنید
-
آیا بیماری کووید_۱۹درمان اختصاص دارد؟
برای درمان بیماری کووید_۱۹درمان شناخته شده ای وجودنداردولی طبق تجربیات پزشکان چینی بعضی داروهای ضدویروس ویک داروی ضدمالاریا برای درمان استفاده می شود.تحقیقات برای یافتن داروی اختصاصی ویروس کووید_۱۹ ادامه دارد.